Pantebrevslån

Skal du købe bolig udenfor de større byer, eller har du brug lidt lempeligere krav til din privatøkonomi kan du med fordel de på et pantebrevslån. Det er en lånetyper der vinder frem samtidig med at bankerne skruer på kravene for at kunen opnå banklån.
Pantebrevslån udbydes af virksomheder som udenombanken.dk, husejernes kredit, ekredit.nu og adskillige flere.

Det er karakteristisk for pantebrevslån at det bedst kan betale sig, hvis du skal låne under 500.000,-, da der er ikke er samme stiftelsesomkostninger forbundet med optagelse af et pantebrevslån. Skal du låne mere end de 500.000 vil det typisk være betydeligt billigere med et realkreditlån eller et boliglån i banken.

Man kan også få et lånebevsi eller køberbevis baseret på et pantebrevslån, hvor du er forhåndsgodkendt til et bestemt beløb, indenfor hvilket du kan finde din drømmebolig.

Pantebrevslån kan være et naturligt alternativ på din vej fra lejer til ejer. Som lejer eller førstegangskøber har man typisk begrænset opsparing i forhold til en perosn der har været på boligmarkedet i mange år. Men det er som oftest dyrere pr. måned at blive husjer. Som tommelfingerregel siger man, at den husleje du sidder for idag + de penge du kan lægge til side i opsparing, vil svare til det samlede beløb du kommer til at sidde for som husejer.

Går du videre med en pantebrevsfinansieret bolighandel, skal du beslutte om du skal have et fastforrentet eller variabelt lån. Her vil mange gå efter det variable og billigere lån. Her skal du dog være opmærksom på at du ikke kan være 100% sikker på du i fremtiden kan blive siddende i boligen såfremt du vælger et variabelt forrentet lån. Dertil vil du måske også gerne have mulighed for, at skifte det dyrere pantebrevslån ud med billigere realkredit - og her vil det se godt ud at i en årrække har haft fastforrentet lån. Det vidner om ansvarlig økonomisk opførsel, og kan hjælpe dig med at blive kreditgodkendt i banken.

Pantebrevslån kan give øget sikkerhed for en boligejer med varierende indtægter, da lånet ikke kan opsiges af långiver. Modsat banklån  som uden videre kan opsiges af banken hvis de mener der ikke længere er tilstrækkelig sikkerhed i enten din økonomi eller i boligens værdi.